tirsdag den 23. august 2011

Den giftige sandhed

Hvor er det godt, vi har nogle grundregler for demokratiet. En af dem hedder, at en minister ikke må lyve overfor Folketinget – man skulle tro, det giver sig selv, når man har fået en så betroet post som at være minister… Jeg tænker, at hvis jeg var minister, så ville jeg gøre alt for at holde mig på den troværdige sti, men det kan øjensynlig være svært.

Vi lukker den ene drikkevandsboring efter den anden på grund af sprøjtegifte. Men da det kom frem, at stoffet glyphosat, der findes i vores mest anvendte sprøjtegift Roundup, nu spores i grundvandet, var Karen Ellemann hurtigt ude at sige, at det var en fejl: Der var fejl i analyserne! Fagfolk som mig selv tænkte dengang, at det lyder nu mærkeligt, for analysefirmaet er blandt de absolut mest anerkendte af slagsen i Europa, men fejl kan selvfølgelig ske – selv for de bedste.

Nu har analysefirmaet så fået et andet anerkendt analysefirma til at tjekke undersøgelserne, og de holder vand, faktisk. Spørgsmålet er så, hvordan ministeren kunne finde fejl dengang? Var det virkelig helt der nede i det underlødige politiske rænkespil, som handlede om, at sagen bare skulle lægges død nu – koste hvad det ville? For koste, kommer det nok til på én eller anden måde. Man vildleder ikke Folketinget ustraffet i Danmark (i hvert fald ikke, hvis det bliver opdaget), men straffen kan så blot bestå i, at Kemiske Karen bliver til Komiske Karen og karrieren i Folketinget får et knæk, hvilket er så godt som uden betydning nu, hvor der er få måneder til et folketingsvalg og taburetterne alligevel skiftes ud.

Og mange tænker nok, at det er ligegyldigt med lidt RoundUp i grundvandet. Men NEJ, det er en katastrofe! Dels for landbruget, som er afhængig af det skidt og pladrer 1000 tons glyphosat om året ud i det danske landskab for at holde det fallerede industrilandbrug kørende. Dels for dit og mit drikkevand, for det koster kassen (din brugerbetaling samt skattetrykket!) at lukke vandboringer og bore nye.

Faktisk ved vi, hvad landbruget skal gøre i stedet: De skal omlægge til 100 procent økologisk landbrug i Danmark – det skulle kunne lade sig gøre over en 30-årig periode, især hvis du og jeg bliver ved med at købe økologi, overbevise naboen og vennerne og kollegerne om det samme - og ikke mindst ved at stemme på politikere, som reelt vil økologien, miljøet og naturen, når valget kommer - lige om lidt…

8 kommentarer:

  1. Skal DN være en politisk forening?
    Det vil jeg gerne frabede mig, ligesom præsten i kirken ikke skal fortælle mig, hvem jeg skal stemme på!
    Hvorfor himle op over at vi har glyphosat i grundvandet? Det er jo ikke månen der er faldt ned - faktisk er sprøjtemiddelrester i grundvandet ikke farligt. I modsætning til hvad de fleste DN'ere har fået tudet ørerne fulde med. Jeg kunne komme i tanke om mange andre ting Naturfredningsforeningen kunne bruge sit krudt på!

    SvarSlet
  2. @ christian poll
    Tak for dit indlæg om den giftige sandhed - lad os få den frem! Igen, igen og igen.....

    SvarSlet
  3. Indsatsen for at sikre rent drikkevand er uhyre vigtig, men alligevel er den blevet svigtet groft af de skiftende miljø-ministre.

    Også derfor trænger vi til en ny regering med ministre, som tager deres ansvar alvorligt.

    SvarSlet
  4. DN er en politisk forening. Men vi er ikke parti-politiske. Vores formål er at arbejde for en bæredygtig fremtid og en rig og mangfoldig natur, og i dette arbejde er det vores pligt at forholde os kritisk til enhver siddende regering samt andre beslutningstagere.

    Den siddende regering har gjort meget lidt for at sikre vore mål, og derfor er det helt naturligt, at vi melder ud, at vi gerne snart ser nye ledere for vores land. Om de nye ledere skal komme fra det ene eller det andet parti er for DN mindre væsentligt, men vi opfordrer vælgerne til at stille krav til politikerne om miljø og natur, herunder omstilling til økologisk landbrug uden brug af pesticider og kunstgødning. Det vil være bedst for vores natur og vores drikkevandsforsyning, og vi hører også mange eksperter sige, at det vil være godt for vores økonomi, herunder ikke mindst den enkelte landmands økonomi at forlade det gældshærgede industrilandbrug til fordel for økologisk produktion af kvalitetsvarer med respekt for naturen.

    DN bruger mange ressourcer på at dække en lang række områder indenfor natur og miljø. Drikkevand er et af vore klassiske fokusområder, som vi fortsat vil prioritere.

    SvarSlet
  5. Ja, bare vi kunne stemme på øko-politikere. Men hvor er de?

    Hvorfor er der ingen partier, der har økologi og fremme af grøn teknologi som hovedpunkter? Og det i en tid, hvor alle politikere udtaler, at vi i Dk mangler nye virksomheder med vækst- og eksportpotentiale.

    Det var det vi kunne bruge ressourcer på, i stedet for boligpakker og lignende.

    SvarSlet
  6. Jeg savner også miljøet i valgkampen. Det ligger meget langt nede, men DN er i fuld gang med at få emnet højere op på dagsordenen. Du kan starte med at kigge på vores valg-site her: www.dn.dk/valg2011 Her har vi netop lagt den oversigt, jeg tror, du mangler.

    SvarSlet
  7. Nyt om sprøjtegifte i grundvandet:
    http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/08/26/065702.htm

    SvarSlet
  8. Tak - ja, og Ingeniøren har også en stor artikel i går: http://ing.dk/artikel/121483-eksperter-slaar-alarm-sproejtegifte-truer-grundvandet

    SvarSlet